VODI - Turisticki Portal - Logo

Jug Bogdanova kula

Jug Bogdanova kula u Prokuplju
Legenda kaže da ju je podigao sam srpski epski junak, Jug Bogdan, iako njegovo ime nije zabeleženo u istorijskim izvorima. Neki istraživači veruju da je on zapravo bio istorijska ličnost Vratko Nemanjić, srpski knez iz 14. veka i otac kneginje Milice, supruge kneza Lazara. Interesantno je da se izgradnja ove kule, kao i srednjovjekovne crkve u Prokuplju, veže upravo za ime Jug Bogdana.
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Jug Bogdanova - Vodena kula

Jug Bogdanova kula ili Vodena kula nalazi se kraj reke Toplice, podno utvrđenja Hisar u Prokuplju. Prema narodnom predanju  izgradio je srpski epski junak Jug Bogdan. Mada ovo ime nije zapamćeno u istorijskim izvorima , pojedini istraživači ga identifikuju sa istorijskom ličnošću  Vratka Nemanjića, srpskog kneza  iz 14. veka I oca kneginje Milice , žene kneza Lazara (1373-1389). Interesantno je da se izgradnja ne samo kule, već i srednjovekovne crkve u Prokuplju  vezuje za ime Jug Bogdana.

Jug Bogdanova kula, monumentalna građevina smeštena u  Prokuplja, predstavlja simbol hrabrosti i otpora. Ova utvrda, koja nosi ime po slavnom srpskom junaku Jug Bogdanu, predstavlja ne samo kulturno-istorijski spomenik, već i izvor ponosa za lokalno stanovništvo. Kula se ističe svojom impozantnom arhitekturom i svojom istorijskom važnošću.

Sudeći po načinu zidanja i sačivanim ostacima , kula je po svojoj prilici starija od 14. veka. Pretpostavka je da je bila u sklopu utvrđenja Hisar i da je izgrađena sa ciljem odbrane od spoljnih napada i obezbeđivanja snabdevanja grada vodom.

Postoje tvrdnje da je bila visoka 10m I da je sadržala međuspratnu drvenu konstrukciju.

Galerija

Zapratite nas na društvenim mrežama:

Facebook Twitter | Instagram | Youtube | Pinterest

Kako stići

Iz centra grada krenite šetalištem ka Crkvi Svetog Prokopija. Nastavite uzvrdo pored Crkve ka Hisaru. Nakon parkinga skrenite desno obeleženim putem. Ostavite auto na parkingu jer ćete dalje morati pešaka.

15 min
1.1 km
5 min
1.5 km

Pročitajte i

Sve
Arheološka Nalazišta
Atrakcije
Crkve i Manastiri
Odmarališta
Reke
Spomenici
Spomenici Kulture
Tvrđave
Vidikovci