VODI - Turisticki Portal - Logo

Vizitorski kompleks brda Hisar

Vizitorski Kompleks Hisar Prokuplje
Vizitorski kompleks brda Hisar predstavlja neodoljivu destinaciju koju jednostavno ne smete propustiti prilikom posete gradu Prokuplju. Sa svojom izuzetno bogatom istorijom, zapanjujućim kulturnim znamenitostima i spektakularnim pogledom na grad, Hisar je jedno od onih mesta koje vas ostavlja bez daha i pruža neponovljivo iskustvo. Ovaj kompleks na brdu Hisar je mesto koje morate posetiti kako biste zaista upoznali dušu Prokuplja. Na samom vrhu brda otkrićete niz fascinantnih lokaliteta koji su duboko ukorenjeni u istoriju i identitet ovog grada.
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Vizitorski kompleks u Prokuplju

Vizitorski kompleks brda Hisar predstavlja nezaobilaznu destinaciju za sve  posetioce grada Prokuplja. Sa bogatom istorijom, kulturnim znamenitostima i predivnim pogledom na grad, Hisar je mesto koje oduzima dah i pruža nezaboravno iskustvo.

Vizitorski kompleks brda Hisar je ime koje se koristi da se opiše ovaj izuzetan deo Prokuplja. Na vrhu brda, posetioci mogu otkriti niz zanimljivih lokaliteta koji čine identitet grada.

Jedna od najznačajnijih građevina u kompleksu je Crkva Svetog Prokopija, koja je podignuta krajem IX  ili početkom 10. veka. Ona predstavlja, posle Petrove crkve, najstariju sačuvanu crkvu na tlu današnje Srbije. Ova pravoslavna crkva ima bogatu istorijsku i versku važnost za lokalno stanovništvo.

Latinska crkva, poznata i kao Jug Bogdanova crkva, takođe je deo ovog kompleksa. Njena arhitektura i istorijski značaj privlače mnoge posetioce.

Jug Bogdanova kula je još jedan izuzetan lokalitet u kompleksu Hisar. Sudeći po načinu zidanja i sačuvanim ostacima, kula je po svoj prilici starija od 14. veka. i nekada je služila kao deo utvrđenja grada. Posetioci mogu istražiti njene zidine i uživati u panoramskom pogledu na Prokuplje i okolinu.

Staza zdravlja dr Aleksa Savić, posvećena poznatom srpskom lekaru, pruža mogućnost za šetnju i rekreaciju u prirodnom okruženju. Pored staze se nalazi spomen grob dr Aleksu Saviću, koji je bio izuzetno poštovan i voljen od strane lokalnog stanovništva, spomenici slikaru Boži Iliću i pesniku Radetu Draincu.

Najupečatljiviji deo vizitorskog kompleksa brda Hisar je Tvrđava Hisar, poznata i kao Jug Bogdanov grad, a tu je i zadužbina dr Alekse Savića-Savićevac, odakle se pruža divna panorama na sam grad.

Galerija

Zapratite nas na društvenim mrežama:

Facebook Twitter | Instagram | Youtube | Pinterest

VIDEO

Kako stiči

Iz centra grada Prokuplja, krenite šetalištem ka „Crkvi Svetog Prokopija“, prođite Crkvu i nastavite uzbrdo do samog Hisara.

17 min
1.2 km
5 min
1.6 km

Pročitajte i

Sve
Arheološka Nalazišta
Atrakcije
Crkve i Manastiri
Odmarališta
Reke
Spomenici
Spomenici Kulture
Tvrđave
Vidikovci