VODI - Turisticki Portal - Logo

Opservatorija na Vidojevici

Opservatorija Vidojevica Prokuplje
Opservatorija je opremljena najvećim teleskopom u Srbiji i regionu, čija je primarna funkcija detaljno posmatranje neba i objekata u svemiru. Ovaj teleskop, sa prečnikom ogledala od 1,4 metra, pruža izvanredne mogućnosti za naučna istraživanja i otkrivanje tajni univerzuma.
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Opservatorija na Vidojevici u blizini Prokuplja

Opservatorija na Vidojevici nalazi se samo 2,5 kilometara od odmarališta Beli Kamen a na 20-ak od Prokuplja, na vrhu planine Vidojevica zvanom Bandera, na nadmorskoj visini od 1155 metara. Ova opservatorija je izuzetno značajna za astronomska istraživanja i popularizaciju astronomije među posetiocima. Ujedno ova opservatorija poseduje i najveći teleskop u Srbiji i regionu.

Ova lokacija je idealna za astronomsko posmatranje zbog svoje udaljenosti od gradske svetlosti i izuzetne atmosferske čistoće. Zbog toga, opservatorija na Vidojevici privlači astronome, naučnike i posetioce iz celog regiona.

Najznačajniji deo opservatorije je njen teleskop, a primarni prešnik ogledala je 1, 4 metara. Ovaj teleskop omogućava detaljno posmatranje neba i objekata u svemiru, što je od velike važnosti za naučna istraživanja. Prvo svetlo teleskopa „Milanković“ pokazalo je da su uslovi posmatranja na Vidojevici odlični: izmereno gledanje utvrđeno je da iznosi 0,7 lučnih sekundi što je uporedivo sa najboljim posmatračkim mestima na svetu, poput Čilea. Ovi prvi rezultati potvrdili su da su i mehanika i optika odličnog kvaliteta. Rezultati takođe sugerišu da je izbor planine Vidojevica bila prava opcija za novo osmatračko mesto Astronomske opservatorije u Beogradu.

Pored opservatorije, Vidojevica i okolne planine pružaju prelepe pejzaže i prirodu koja se može istraživati. Posetioci mogu uživati u šetnji prirodom, planinarenju i fotografisanju predivnih pogleda na okolinu.

Poseta opservatoriji na Vidojevici je prava poslastica za sve ljubitelje astronomije, ali i za one koji žele da se dive nebeskim lepotama i dubinama svemira. Ovo je jedinstveno mesto koje pruža priliku da se bolje upoznamo sa kosmosom i osetimo njegovu veličinu i tajanstvenost

Galerija

Zapratite nas na društvenim mrežama:

Facebook Twitter | Instagram | Youtube | Pinterest

Video

Ekipa Prve Srpske Televizije je napravila prilog o ovom Opservatorijumu koji možete pogledati OVDE.

Kako stići

Iz centra grada krenite ka naselju „Garić“ i krećite se u smeru ka Bolnici. Pored bolnice skrenite uzbro i pratite put. Nakon što dođete na Beli Kamen ostaje vam svega 2km do ovog Opservatorija.

4h 2 min
15,9 km
38 min
21.1 km

Pročitajte i

Sve
Arheološka Nalazišta
Atrakcije
Crkve i Manastiri
Odmarališta
Reke
Spomenici
Spomenici Kulture
Tvrđave
Vidikovci