VODI - Turisticki Portal - Logo

Spomenik Topličanima palim u ratovima 1912-1918

Spomenik Topličanima palim u ratovima 1912-1918 u Prokuplju
Ovaj izuzetan spomenik simbolizuje hrabrost, patriotizam i žrtvu Topličana koji su položili svoje živote tokom ratova u periodu Prvog svetskog rata. Njegova prisutnost na Trgu Topličkih junaka, u samom srcu grada Prokuplja, odražava duboko poštovanje i zahvalnost prema žrtvama koje su se borile za slobodu i nezavisnost svoje zemlje. Svojim impozantnim dizajnom i emotivnim simbolizmom, ovaj spomenik ne samo da služi kao podsetnik na prošlost, već i kao mesto gde se održavaju ceremonije i komemoracije, te privlači turiste i posetioce koji žele da se upoznaju sa bogatom istorijom regiona. Pridružite nam se dok istražujemo duboko ukorenjene vrednosti i značaj Spomenika Topličanima palim u ratovima 1912-1918. godine.
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Spomenik Topličanima palim u ratovima 1912-1918. godine u Prokuplju: Simbol hrabrosti i ponosa

Spomenik Topličanima palim u ratovima 1912-1918. godine u Prokuplju je značajna istorijska i kulturna atrakcija koja obeležava sećanje na žrtve iz Toplice, regiona u centralnoj Srbiji, koje su poginule tokom ratova u periodu od 1912. do 1918. godine. Ovaj spomenik predstavlja simbol hrabrosti, patriotizma i žrtve Topličana u borbi za slobodu i nezavisnost svoje zemlje.

Spomenik se nalazi u centru grada Prokuplja, na Trgu Topličkih junaka, i predstavlja jedan od najvažnijih obeležja u gradu. Spomenik je rad vajara Frana Menegela Dinčića. Na spomeniku su postavljene dve skulpture ratnika u bronzi visine 2,5 metara, koje predstavljaju vojnika u srpskoj uniformi u napadu sa puškom i bajonetom i topličkog ustanika u narodnoj nošnji sa bombom u desnoj i puškom u levoj ruci. Danas na spomeniku stoje dva bronzana reljefa, koji predstavljaju srpske borce, dok je treći, koji je predstavljao bugarska zverstva nad stanovništvom, skinut i odnet od strane bugarske vojske 2. septembra 1944. godine.

Spomenik je 9. septembra 1934. godine otkrio kralj Aleksandar II Karađorđević, a pored 40 000 prisutnih građana, prisutni su bili Patrijarh Varnava, Predsednik Vlade kraljevine Jugoslavije Nikola Uzunović i ostali visoki gosti..

Postament Spomenika

Na postamentu spomenika nalazi se natpis: „Topličanima palim u ratovima 1912-1918. godine. Zahvalna otadžbina“. Ovaj natpis jasno izražava zahvalnost domovini prema žrtvama koje su položile svoje živote za slobodu Srbije. Spomenik je postavljen na centralnom mestu kako bi se svakodnevno podsećali na žrtve i njihov doprinos u borbi za slobodu.

Spomenik Topličanima palim u ratovima 1912-1918. godine ima veliki značaj za lokalno stanovništvo, koje ga smatra simbolom ponosa i poštovanja prema svojoj istoriji. Redovno se održavaju ceremonije i komemoracije na ovom mestu, posebno u vreme nacionalnih praznika i godišnjica važnih događaja iz perioda Prvog svetskog rata. Takođe, spomenik je i omiljeno mesto za turiste i posetioce koji žele da se upoznaju sa istorijom ovog regiona. Spomenik je restauriran 2017. godine, uoči obeležavanja stogodišnjice Topličkog ustanka

Galerija

Zapratite nas na društvenim mrežama:

Facebook Twitter | Instagram | Youtube | Pinterest

Video

Auto Videa – Serbian Viking youtube kanal. Video možete pogledati OVDE.

Kako stići

Spomenik se nalazi tačno u centru grada u parku Topličkih junaka.

0 min
0 km
0 min
0 km

Pročitajte i

Sve
Arheološka Nalazišta
Atrakcije
Crkve i Manastiri
Odmarališta
Reke
Spomenici
Spomenici Kulture
Tvrđave
Vidikovci