VODI - Turisticki Portal - Logo

Spomen Park Gvozdeni Puk

Spomen Park - Gvozdeni Puk - Prokuplje - Sta videti u Srbiji
Posetite Spomen park Gvozdenom Puku u Prokuplju i otkrijte značaj ovog impresivnog spomenika posvećenog hrabrim vojnicima iz Prvog svetskog rata i saznajte više o lokaciji, spomeniku i sadržajima koje nudi. Iskusite duboko emotivno iskustvo dok se suočavate s prošlošću i odajete počast hrabrim vojnicima Gvozdenog Puka.
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Dobrodošli u Prokuplje, jedan od najznačajnijih gradova u centralnoj Srbiji. Ovaj miran grad skriva nevjerojatne tajne i istorijsko blago koje čeka da bude otkriveno. Jedna od takvih dragocenosti je Spomen park Gvozdeni puk, koji nas vodi u vreme Prvog svetskog rata i podsjeća nas na hrabrost i žrtve koje su vojnici podneli za slobodu svoje zemlje. U ovom blog postu, istražit ćemo bogatu istoriju ovog spomenika i otkriti zašto je Spomen park Gvozdeni puk tako važan za Prokuplje

Spomen park Gvozdeni puk

Spomen park Gvozdenom puku u Prokuplju je jedno od najznačajnijih istorijskih mesta u Srbiji. Ovaj impresivan spomenik podignut je u čast hrabrih vojnika legendarnog Drugog pešadijskog puka „Knjaz Mihailo“, počasno nazvanog Gvozdeni puk, koji su se hrabro borili za slobodu svoje zemlje.

Za šest ratnih godina, od 1912. do 1918, njihova ratna zastava postala je najodlikovanija u srpskoj armiji, više stotina vojnika je ponelo barem neki orden, a postali su, kako kažu istoričari, i mezimci kralja Petra i regenta Aleksandra. U njihovim redovima borili su se i mnogi poznati borci, među njima i Milunka Savić i Flora Sands.

Spomen park Gvozdenom Puku u Prokuplju je lociran u neposrednoj blizini železničke stanice na 7000 kvadratnih metara, na mestu koje je sa svojom bližom okolinom bilo mesto mobilizacije Gvozdenog puka. Gvozdeni puk se borio u balkanskim i u Prvom svetskom ratu, neustrašivo jurišajući na neprijatelje u mnogim bitkama, često i na prvoj liniji fronta.

U samom parku nalazi se impozantan spomenik koji dominira prostorom. Visok i impresivan, ovaj spomenik predstavlja hrabrost, snagu i odlučnost vojnika koji su se borili na frontovima Prvog svetskog rata. Njegova veličina i detalji oživljavaju istorijske trenutke i prizivaju sećanja na prošlost.

Spomen park Gvozdenom puku u Prokuplju otkriven je 2018. god. tokom ceremonije obeležavanja stote godišnjice od oslobođenja u Prvom svetskom ratu.

Galerija

Zapratite nas na društvenim mrežama:

Facebook Twitter | Instagram | Youtube | Pinterest

VIDEO

Mirjana Bobić Mojsilović sa ekipom TV PRVA je snimila prelepu reportažu o Prokuplju i Gvozdenom puku koju možete pogledati OVDE.

KAKO STIĆI

Iz centra grada, krenuti nizbrdo ka naselju „Garić“. Pređite most na Toplici i nastavite pravo glavnim putem.  Park će se nalaziti sa vaše desne strane nakon par minuta hoda.

12 min
950m
3 min
950m

Pročitajte i

Sve
Arheološka Nalazišta
Atrakcije
Crkve i Manastiri
Odmarališta
Reke
Spomenici
Spomenici Kulture
Tvrđave
Vidikovci