VODI - Turisticki Portal - Logo

Begovića grob

Begovića grob
Begovica Grob, spomenik i grobnica poručnika Dimitrija Begovića, komandanta Jablaničkog komitskog odreda tokom Topličkog ustanka. Posetite ovo mesto odavanja počasti hrabrim borcima za slobodu i osetite duh istorijske hrabrosti. Iskusite duboko kulturno nasleđe i istorijski značaj ovog memorijalnog mesta.
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Begovića grob kod Prokuplja

Begovica Grob, mesto poznato kao grobnica poručnika Dimitrija Begovića, predstavlja značajan istorijski spomenik koji svedoči o hrabrosti  i žrtvama  tokom Topličkog ustanka u Srbiji. Dimitrije Begović, kao komandant Jablaničkog komitskog odreda, ostavio je neizbrisiv trag u borbi za slobodu i nezavisnost.

Begovica Grob se nalazi na 1122 metara nadmorske visine, ispod visa Sokolovca. Njsposobniji Pećančev Vojvoda poručnik Dimitrije Begović, ranjen u Radanskim vrletima ostaje  usamljen, prihavata bugarski poziv za predaju  i izlazi sav opasan aktiviranim bombama poput Stevana Sinđelića ulazi u istoriju dižuči u vazduh i sebe i bugarske oficire.

Grobnica predstavlja simbol hrabrosti i žrtve koju je Begović podneo u borbi za slobodu svoje zemlje. Ovo mesto je postalo ne samo spomenik jednom vojničkom junaku, već i podsećanje na hrabrost i odlučnost svih učesnika Topličkog ustanka.

Ovo mesto je ispunjeno istorijskim značajem i emotivnom dubinom. Posetioci mogu videti spomenik i grobnicu Dimitrija Begovića, kao i druge elemente koji čine deo ovog memorijalnog mesta. Poseta Begovica Grobu pruža priliku za refleksiju i razumevanje značaja istorijskih događaja koji su se odigrali na ovim prostorima.

Begovica Grob je važno kulturno nasleđe i mesto koje nas podseća na hrabrost i odanost junaka prošlosti. Ovo je mesto gde se istorija spaja sa sećanjem, a posetioci mogu osetiti duh prošlih vremena i zahvaliti se svima koji su položili svoje živote za slobodu svoje zemlje

Galerija

Zapratite nas na društvenim mrežama:

Facebook Twitter | Instagram | Youtube | Pinterest

Video

Kurir TV je snimio emisiju o ovom zabranjenom junaku. Emisiju možete pogledati OVDE.

Kako stići

8h 59 min
39,3 km
1h 29 min
60,5 km

Pročitajte i

Sve
Arheološka Nalazišta
Atrakcije
Crkve i Manastiri
Odmarališta
Reke
Spomenici
Spomenici Kulture
Tvrđave
Vidikovci