VODI - Turisticki Portal - Logo

Zgrada načelstva

Zgrada načelstva u Prokuplju
Zgrada Načelstva u Prokuplju je ikonički primer neoklasicističke arhitekture. Otkrijte njenu istoriju, ulogu u lokalnoj zajednici i različite kulturne aktivnosti koje se odvijaju unutar njenih zidova. Posetite ovu impresivnu zgradu i zavirite u prošlost Prokuplja.
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Zgrada načelstva u Prokuplju

Zgrada Načelstva u Prokuplju je jedna od najistaknutijih arhitektonskih znamenitosti grada. Nalazi se u samom centru grada i predstavlja važan istorijski i kulturni simbol lokalne zajednice.

Posle izgradnje  nove školske zgrade, podizanje  zgrade  okružnog  načelstva predstavljalo je drugi građevinski poduhvat. Izgradnja je započela 1909. a završena 1911. godine. Projektant je bio beogradski arhitekta Dragutin Maslać. Kopozicija zgrade u celini obiluje karakteristikama monumentalnih javnih objekata u Srbiji s početkom 20. veka i odlikuje  se elementima modernog baroka.

Ova impozantna Zgrada predstavlja primer neoklasicističke arhitekture. Sa svojim prepoznatljivim stubovima, prostranim hodnicima i elegantnim detaljima, Zgrada odiše elegancijom i grandioznošću.

Galerija

Zapratite nas na društvenim mrežama:

Facebook Twitter | Instagram | Youtube | Pinterest

Kako stići

Zgrada načelstva se nalazi u Opštinskom parku na svega minut hoda od centra grada. Krenite iz centra put naselja „Garić“ i sa leve strane ćete videti opštinski park i ovaj spomenik istorije.

3 min
240 m
2 min
240 m

Pročitajte i

Sve
Arheološka Nalazišta
Atrakcije
Crkve i Manastiri
Odmarališta
Reke
Spomenici
Spomenici Kulture
Tvrđave
Vidikovci