VODI - Turisticki Portal - Logo

Sadržaj

Spomen Soba Rade Drainac

Spomen Soba Rade Drainac Prokuplje
Spomen soba Rade Drainac u Prokuplju je posebno mesto koje oživljava život i stvaralaštvo ovog značajnog srpskog pesnika. Otkrijte originalne rukopise, fotografije i predmete iz Drainčevog života i istražite njegov doprinos srpskoj književnosti. Posetite spomen sobu i uplovite u svet Drainčeve umetnosti i inspiracije.
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Spomen soba Rade Drainac

Spomen soba Rade Drainac u Prokuplju predstavlja posebno mesto posvećeno životu i stvaralaštvu jednog od najznačajnijih srpskih pesnika 20. veka. Rade Drainac, čije je pravo ime Radoslav Đinđić, rođen je 1906. godine u Prokuplju i postao je istaknuti član beogradske avangardne pesničke grupe „Zenit“.

Spomen soba se nalazi u samom centru Prokuplja, u prostorijama koje su posvećene čuvanju i promovisanju sećanja na ovog talentovanog pesnika. Ona je mesto gde se mogu istražiti detalji iz Drainčevog života, kao i uvideti njegov doprinos srpskoj književnosti.

U ovoj spomen sobi, posetioci mogu videti originalne rukopise Drainčevih pesama, pisma, fotografije, kao i druge predmete koji su bili deo njegovog života. Soba je uređena sa ciljem da oživi atmosferu u kojoj je Drainac stvarao i da posetiocima pruži intiman uvid u njegovu umetničku viziju i ličnost.

Poseta Spomen sobi pesniku Radetu Draincu predstavlja jedinstvenu priliku da se dublje razume i ceni njegovo delo. Drainac je bio poznat po svojoj modernističkoj poetici i izražajnom jeziku, a njegove pesme često su se bavile temama poput ljubavi, smrti, nostalgije i ratnih trauma. Njegova književnost je ostavila trajan uticaj na srpsku poeziju i širi kulturni kontekst.

Spomen soba Rade Drainac je mesto koje okuplja ljubitelje književnosti, istraživače, pesnike i sve one koji žele da se upuste u putovanje kroz Drainčevu umetnost. Ova soba predstavlja važno kulturno nasleđe Prokuplja i pruža priliku za očuvanje sećanja na jednog od najznačajnijih pesnika srpske književnosti.

Posetom ovoj spomen sobi, posetioci imaju priliku da se približe njegovom stvaralaštvu, da se inspirišu njegovim pesničkim izrazom i da otkriju dublje razumevanje njegove ličnosti i konteksta u kojem je živeo i stvarao.

Video

Emisija „Srećna Srbija“ posetila je Prokuplje i napravila predivnu reportažu o gradu u kojoj možete videti i ovu spomen sobu. Video možete pogledati OVDE.

Galerija

Slike preuzete sa sajta Pilastar

Zapratite nas na društvenim mrežama:

Facebook Twitter | Instagram | Youtube | Pinterest

Kako stići

Iz centra grada krenuti put niša, nakon što prođete Gimnaziju (sa desne strane), Sokolanu i Muzej (sa leve strane). Bukvalno par koraka od muzeja sa leve strane, u poslednjem lokalu videćete ovu spomen sobu.

4 min
350 m
2 min
350 m

Lokacija

Pročitajte i

Sve
Arheološka Nalazišta
Atrakcije
Crkve i Manastiri
Odmarališta
Reke
Spomenici
Spomenici Kulture
Tvrđave
Vidikovci