VODI - Turisticki Portal - Logo

Sokolski dom

Sokolski grad - Sokolana Prokuplje
Sokolski dom, poznat i kao Sokolana, je impozantna građevina u Prokuplju koja ima dugu tradiciju u promovisanju fizičke kulture i društvenih događaja. Ova arhitektonski impresivna zgrada je mesto gde su se održavala sportska takmičenja, gimnastičke vežbe i kulturne manifestacije. Danas predstavlja simbol prošlosti i važan deo kulturnog nasleđa Prokuplja, privlačeći posetioce koji žele da iskuse duh sportske i kulturne tradicije i osete energiju zajedništva koju Sokolski dom odiše.
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Sokolski grad - Sokolana

Izgrađen u prvoj polovini 20. veka, Sokolski dom je prvobitno bio namenjen Sokolskom društvu, organizaciji koja je promovisala fizičku i moralnu obuku mladih ljudi. Zgrada je bila središte sokolskih aktivnosti, kao što su gimnastika, sportska takmičenja i kulturne manifestacije.

Sokolski dom je arhitektonski impresivan objekat, sa karakterističnom fasadom i prostranim unutrašnjim prostorom. Njegova sala za gimnastiku je opremljena različitim spravama i rekvizitima, omogućavajući sokolima da vežbaju i razvijaju svoje fizičke sposobnosti. Pored toga, zgrada sadrži i prostorije za društvene događaje, koncerte, izložbe i ostale kulturne aktivnosti.

Tokom godina, Sokolski dom je postao središnje mesto za održavanje sportskih takmičenja, kao i kulturnih i umetničkih programa. Mnogi lokalni klubovi, udruženja i organizacije koriste prostorije Sokolane za treninge, probe i priredbe.

Uz sportske aktivnosti, Sokolski dom je takođe bio mesto okupljanja i društvenih događaja. Kroz različite manifestacije i programe, ova građevina je služila kao platforma za razmenu ideja, promovisanje kulture i stvaranje zajedništva.

Danas, Sokolski dom ostaje simbol prošlosti i značajan deo kulturnog nasleđa Prokuplja. Poseta Sokolskom domu, ili Sokolani, pruža mogućnost da se uroni u bogatu istoriju Prokuplja i da se iskusi duh sportske i kulturne tradicije. Ova zgrada je mesto koje odiše energijom, zajedništvom i ostavlja trajan utisak na sve koji je posete.

Zapratite nas na društvenim mrežama:

Facebook Twitter | Instagram | Youtube | Pinterest

Kako stići

Iz centra grada, krenuti u pravcu Niša.. Posle par stotina metara Sokolana će se nalaziti sa vaše leve strane. Baš preko put Gimnazije. Ukoliko ste u centru grada, za dolazak do Sokolane vam ne treba auto.. 

2 min
300 m
2 min
300 m

Pročitajte i

Sve
Arheološka Nalazišta
Atrakcije
Crkve i Manastiri
Odmarališta
Reke
Spomenici
Spomenici Kulture
Tvrđave
Vidikovci