VODI - Turisticki Portal - Logo

Zadužbina dr Alekse Savića – Savićevac

Savićevac Prokuplje
Zadužbina dr Alekse Savića, poznata kao Savićevac, predstavlja značajno kulturno nasleđe grada Prokuplja. Ova impozantna građevina u neoklasičnom stilu je simbol humanosti i ljubavi prema zajednici, čuvajući sećanje na dr Aleksu Savića.
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Savićevac - zadužbina Dr. Alekse Savića

Zadužbina dr Alekse Savića, poznata kao Savićevac, predstavlja izuzetno značajno kulturno nasleđe grada Prokuplja. Ova zadužbina je nastala zahvaljujući velikom humanitarnom delu i ljubavi prema Prokuplju koje je gajio dr Aleksa Savić, poznati  lekar, dobrotvor, ministar zdravlja Kraljevine SHS. Svojim testamentom izrazio je želju da se na vrhu brda Hisar podigne „lep i moderan zamak“ i da se nazove „Savoćevac“.

Značaj Savićevca je i u tome što se u okviru njega čuva sećanje na dr Aleksu Savića i njegovo humanitarno delo. Dr Savić je bio poznat po svom nesebičnom zalaganju za dobrobit zajednice, posebno u oblasti zdravstva. Savićevac je tako postao simbol te humanosti i predstavlja trajno sećanje na njegovo nasleđe.

Zahvaljujući zadužbini dr Alekse Savića – Savićevac, Prokuplje je dobilo jedno izuzetno kulturno mesto koje neguje tradiciju, obrazovanje i umetnost. Ona predstavlja sponu između prošlosti i sadašnjosti, inspirišući ljude da se bave kulturom i neguju vrednosti koje je dr Aleksa Savić prenosio svojim humanitarnim radom.

Objekat je izgrađen 1931. godine i služio je uglavnom za potrebe kulturno-zabavnog sadržaja. Danas je  to najlepši vidikovac, odakle se Prokuplje i njegova okolina vide kao na dlanu.

Zapratite nas na društvenim mrežama:

Facebook Twitter | Instagram | Youtube | Pinterest

Kako stići

Ova zadužbina se nalazi na Brdu Hisar. Iz centra grada, krenite šetalištem ka Crkvi Svetog Prokopija. Prođite uzbrdom pored Crkve i nastavite do samog vrha. Na vrhu se nalazi ova zadužbina sa prelepim pogledom na grad.

15 min
1 km
5 min
1,7 km

Pročitajte i

Sve
Arheološka Nalazišta
Atrakcije
Crkve i Manastiri
Odmarališta
Reke
Spomenici
Spomenici Kulture
Tvrđave
Vidikovci