VODI - Turisticki Portal - Logo

Narodni muzej Toplica

Narodni muzej Toplica Prokuplje
U srcu Toplice, očekuje vas jedno nezaboravno iskustvo - poseta Narodnom muzeju Toplica. Ovaj jedinstveni muzej predstavlja riznicu bogate kulturne baštine i pruža vam priliku da istražite fascinantnu kolekciju umetnosti i istorijskih artefakata. Saznajte više o prošlosti ovog područja i doživite kako se istorija oživljava kroz izložene eksponate. Posetite nas i doživite putovanje kroz vreme u Narodnom muzeju Toplica - mesto gde prošlost dobija novo značenje.
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Narodni muzej Toplica - Čuvar kulturnog nasleđa Prokuplja

Narodni muzej Toplica je zvanično osnovan 1948. Godine. Od 1950. Do 1962. godine Muzej je bio smešten u delu zadužbine dr Alekse Savića na Hisaru. 1962. Muzej je preseljen u zgradu Pošte.

Narodni muzej Toplice predstavlja dragoceni resurs i čuvara kulturnog nasleđa grada Prokuplja. Ovaj muzej je nezaobilazna destinacija za sve ljubitelje istorije, umetnosti i tradicije, pružajući uvid u bogatu prošlost i kulturnu baštinu ovog područja.

Narodni muzej Toplica, smešten je u srcu Prokuplja i predstavlja svojevrsnu riznicu istorijskih artefakata i umetničkih dela. Posetilac kji dođe u Muzej Toplice može da vidi arheološku postavku koja pokazuje sva nalazišta na području grada, od Pločnika do tvrđave na Hisaru, postavku Toplički ustanak 1917. I odelenje posvećeno NOB-u, etnološki material u gradskoj sobi I još mnogo toga zanimljivog iz različitih epoha.

Etnološka zbirka muzeja predstavlja dragocen prikaz tradicija, običaja i načina života lokalnog stanovništva. Posetioci mogu videti tradicionalnu nošnju, predmete svakodnevne upotrebe, kao i eksponate koji prikazuju tradicionalne zanate i veštine. Ova zbirka pruža dublje razumevanje kulturnog identiteta Toplice i njenih stanovnika.

Muzej takođe poseduje i značajnu umetničku kolekciju koja obuhvata radove lokalnih i nacionalnih umetnika. Slikarstvo, skulptura i primenjena umetnost čine deo ove zbirke, prikazujući različite stilove i epohe. Posetioci mogu uživati u raznolikosti umetničkih dela i upoznati se sa lokalnom umetničkom scenom.

Pored stalnih izložbi, Narodni muzej Toplice često organizuje i privremene izložbe, kao i različite kulturne i obrazovne programe. Ovi događaji doprinose promociji umetnosti, istorije i kulture, privlačeći posetioce svih uzrasta i interesovanja.

Narodni muzej Toplica, sa svojom bogatom zbirkom i edukativnim programima, igra ključnu ulogu u očuvanju kulturnog nasleđa grada Prokuplja.

Galerija

Zapratite nas na društvenim mrežama:

Facebook Twitter | Instagram | Youtube | Pinterest

Video

Ekipa TV Prve je napravila predivnu reportažu o muzeju.

Emisiju možete pogledati na njihovom YouTube kanalu.

Kako stići

Krenite iz pravca centra prema Nišu. Nakon par stotina metara muzej će biti sa vaše leve strane. Ukoliko ste već u centru Prokuplja, ostavite auto i prošetajte do muzeja. Blizu je.

4 min
350 m
2 min
350 m

Pročitajte i

Sve
Arheološka Nalazišta
Atrakcije
Crkve i Manastiri
Odmarališta
Reke
Spomenici
Spomenici Kulture
Tvrđave
Vidikovci