VODI - Turisticki Portal - Logo

Manastir Svetom velikomučeniku Georgiju u Ajdanovcu

Manastir Svetom velikomučeniku Georgiju u Ajdanovcu
Manastir Svetom velikomučeniku Georgiju u Ajdanovcu, verski kompleks na obroncima planine Jastrebac nedaleko od Prokuplja. Otkrijte duhovnost, istorijsku vrednost i prirodnu lepotu ovog svetog mesta. Posetite Manastir Ajdanovac i iskusite mir i duhovnost koji pruža.
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Manastir Svetom velikomučeniku Georgiju u Ajdanovcu kod Prokuplja

Manastir Svetom velikomučeniku Georgiju u Ajdanovcu je prelep verski kompleks smešten nedaleko od Prokuplja, na obroncima planine Jastrebac. Ovaj manastir ima dugu istoriju i značajno mesto u duhovnom i kulturnom nasleđu Srbije.

Manastirska crkva posvećena svetom Đorđu, podignuta je oko 1321. godine, ili neposredno po turskom osvajanju Balkana (oko 1485) a živopisana 1492. godine. U nekoliko navrata (1887, 1907. i 1949) manastir je obnavljan i tada je dobio konake i spomen-česmu, a radovi na konzervaciji njegovog freskoslikarstva i arhitekture obavljeni su tokom 1996. i 1997. godine.

Arhitektonska struktura manastira odražava tradicionalni pravoslavni stil. Centralno mesto u kompleksu zauzima crkva posvećena Svetom Georgiju, koja je ukrašena ikonama i freskama koje oplemenjuju duhovno iskustvo posetilaca. Pored crkve, manastir obuhvata monaške kelije, konaku, trpezariju i druge zgrade koje su deo verskog kompleksa.

Manastir u Ajdanovcu je poznat po svojoj duhovnoj atmosferi i mirnom okruženju. Nalazi se u prelepom prirodnom okruženju, okruženom zelenilom i planinskom lepotom, što čini posetu ovom mestu još upečatljivijom. Poseta ovom manastiru omogućava posetiocima da se povežu sa svojom duhovnom stranom, osete  mir i tišinu, i upoznaju bogatstvo pravoslavne tradicije.

Bilo da ste vernik ili ljubitelj kulturnog nasleđa, Manastir Svetom velikomučeniku Georgiju u Ajdanovcu će vam pružiti jedinstveno  iskustvo. Uživajte u poseti ovom svetom mestu i upijajte  njegovu  duhovnu energiju i lepotu.

Galerija

Autor slika: Pro Line i Miloš Rakić

Zapratite nas na društvenim mrežama:

Facebook Twitter | Instagram | Youtube | Pinterest

Video

Youtube Kanal „Discover Serbia“ je posetio ovaj manastir. Njihov video pogledajte OVDE:

Kako stići

5h 28 min
25,7 km
31 min
25,8 km

Pročitajte i

Sve
Arheološka Nalazišta
Atrakcije
Crkve i Manastiri
Odmarališta
Reke
Spomenici
Spomenici Kulture
Tvrđave
Vidikovci