VODI - Turisticki Portal - Logo

Manastir Svetih arhangela Mihaila i Gavrila u Kondželju

Manastir Svetih arhangela Mihaila i Gavrila u Kondželju
Manastir Svetih arhangela Mihaila i Gavrila u Kondželju, verski kompleks sa dugom istorijom i prepoznatljivom arhitekturom. Otkrijte duhovnu atmosferu, umetnička dela i prirodnu lepotu ovog svetog mesta. Posetite Manastir Kondželj i iskusite mir i duhovnost koje pruža.
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Manastir Svetih arhangela Mihaila i Gavrila u Kondželju kod Prokuplja

Manastir Svetih arhangela Mihaila i Gavrila nalazi se u blizini Prokuplja kod sela Kondželja, na uzvišici od 310 metara nadmorske visine. Podignuta je u periodu od 1893. do 1899. godine, po predanju, na temeljima jedne starije crkve, koja datira iz vremena autokefalne Srpske Svete Crkve (1219—1321), a veruje se da je osnivač Milan Toplica, srpski vlastelin i kosovski junak.

Arhitektonska struktura manastira je impresivna, sa prepoznatljivim stilom pravoslavne arhitekture. Crkva posvećena Svetim arhangelima Mihailu i Gavrilu predstavlja centralno mesto u kompleksu. Unutar crkve se nalaze ikone, freske i drugi verski artefakti koji oplemenjuju duhovno iskustvo posetilaca.

 Manastir Svetih arhangela Mihaila I Gavrila u Kondželju tokom svog postojanja (crkva) je više puta opravljana i obnavljana. U narodu je poznata kao Toplička Gračanica, jer izgledom podseća na ovu zadužbinu kralja Milutina. Predstavlja  jednobrodnu građevinu, trikonhonalne osnove sa tri oltarske apside na istoku, sa jednim centralnim i četiri manja kubeta. Na zapadu iznad priprate je zvonik, a sa bočne strane po jedan vestibul. Posvedočene su tri starije freske u unutrašnjosti crkve i pretpostavka je da su, kao i ikonostas, delo majstora iz radionice Avrama Dičova.

Manastir Svetih arhangela Mihaila i Gavrila u Kondželju je takođe okružen prirodnim lepotama. Nalazi se u blizini reke i obližnje šume, pružajući mirno i idilično okruženje za duhovno opuštanje i kontemplaciju. Mnogi posetioci dolaze ovde kako bi se povukli u tišinu i pronašli unutrašnji mir.

Manastir Kondželj je mesto gde se duhovnost, istorija i priroda sjedinjuju. Poseta ovom manastiru pruža priliku da se oseti mir i tišina, da se dive verskoj arhitekturi i umetnosti, kao i da se dublje poveže sa duhovnom stranom života.

Bilo da ste vernik ili ljubitelj kulturnog nasleđa, Manastir Svetih arhangela Mihaila i Gavrila u Kondželju će vam pružiti posebno iskustvo. Uživajte u poseti ovom svetom mestu i obogatite svoje duhovno putovanje.

Galerija

Zapratite nas na društvenim mrežama:

Facebook Twitter | Instagram | Youtube | Pinterest

Video

Autor Videa: Nenad Vulic

Video možete pogledati na njegovom youtube kanalu.

Kako stići

Krenuti magistralnim putem ka Kuršumliji. Prođite selo „Mala Plana“ i nedugo nakon toga, sa vaše leve strane videćete ovaj prekrasni manastir.

2h 38 min
12,9 km
14 min
13 km

Pročitajte i

Sve
Arheološka Nalazišta
Atrakcije
Crkve i Manastiri
Odmarališta
Reke
Spomenici
Spomenici Kulture
Tvrđave
Vidikovci