VODI - Turisticki Portal - Logo

Rimske terme

Rimske terme Plocnik Bace Prokuplje
Rimske terme u blizini Prokuplja su impozantni ostaci rimskog kupatila koji svedoče o bogatoj istoriji i kulturnom nasleđu tog područja. Ovaj arheološki lokalitet, smešten nedaleko od Prokuplja kod sela Baca, pruža posetiocima priliku da se upuste u putovanje kroz vreme i dožive atmosferu Rimskog carstva. Otkrijte prostorije za kupanje, podne i zidne mozaike, i uživajte u mirnoj atmosferi koja okružuje ove fascinantne ostatke. Poseta Rimskim termama je neizostavno iskustvo za sve ljubitelje istorije i arheologije
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Rimske terme Bace/Pločnik u blizini Prokuplja

Rimske terme predstavljaju jedan od najznačajnijih arheoloških lokaliteta u blizini Prokuplja, malog grada smeštenog u jugoistočnom  delu Srbije. Ovi impozantni ostaci rimskog kupatila svedoče o bogatoj istoriji i kulturnom nasleđu ovog područja. Rimske terme se nalaze u oblasti Toplice, nedaleko od Prokuplja, i predstavljaju nezaobilazno mesto za posetu ljubiteljima arheologije i istorije.

Ovaj kompleks termi datira iz 3. veka i bio je deo rimskog naselja koje se prostiralo na ovom području. Rimske terme su sačinjene od nekoliko prostorija koje su služile različitim namenama. Tu se nalaze prostorije za kupanje, odmaranje, masažu i vežbanje. Arheolozi su otkrili i ostatke  podnog i zidnog mozaika, koji svedoče o raskošnoj dekoraciji kojom su bile ukrašene terme.

Rimske terme  i njihova istorijska važnost, ogleda se u činjenici da svedoče o rimskom nasleđu i kulturi koja je nekada postojala na ovom području. Objekat se pruža pravcem istok-zapad i po dužini je podeljen na dva dela: južni i severni. Na jugu se pružaju bazeni sa toplom vodom (kaldarijumi) i jedan bazen sa hladnom vodom (frigidarijum), a na severu se nalaze tri prostorije, koje su se sastojale od jedne veće svlačionice (apoditerijum) i dve manje garderobe. Terme su raspolagale sistemom za grejanje odaja i bazena (hipokaustom), a bile su izgrađene od kamena i opeke.

Poseta Rimskim termama pruža posetiocima priliku da se vrate u prošlost i zamisle život u doba Rimskog carstva. Impresivne građevine i detalji poput mozaika ostavljaju snažan utisak na svakog posetioca. Iako su ove terme delimično oštećene i nisu u potpunosti obnovljene, njihova lepota i istorijski značaj i dalje su vidljivi.

Rimske terme  su otkrivene prilikom gradnje puta od Prokuplja prema Kuršumliji, a kako je put išao pravo kroz objekat, napravljen je most ispod koga su sačuvane i konzervirane terme.  Dosadašnja arheološka i istorijska istraživanja potvrdila su postojanje rimskog utvrđenja na ovom prostoru, gde su bile stacionirane dve rimske legije – IV Flavijeva i VII Klaudijeva – sa važnim zadatkom odbrane granica carstva.

Galerija

Zapratite nas na društvenim mrežama:

Facebook Twitter | Instagram | Youtube | Pinterest

Video

Ekipa KURIR je obišla ovo Arheološko nalazište i napravila reportažu koju možete pogledati OVDE.

Kako stići

Iz Prokuplja krenite magistralnim putem prema Kuršumliji.  Nakon što prođete Crkvu u Kondželju ostaće vam još 5-6km do nalazišta. U blizi se takođe nalazi i Arheo park Pločnik koji možete da obiđete kada ste već u blizini.

4h 1 min
19.8 km
20 min
19.9 km

Pročitajte i

Sve
Arheološka Nalazišta
Atrakcije
Crkve i Manastiri
Odmarališta
Reke
Spomenici
Spomenici Kulture
Tvrđave
Vidikovci