VODI - Turisticki Portal - Logo

Palentološko naselje Prebreza

Palentološko nalazište Prebreza kod Prokuplja
Paleontološko naselje Prebreza, arheološko nalazište u blizini Prebreze, Srbija. Otkrijte bogatstvo fosilnih ostataka koji pružaju uvid u drevni život i evoluciju. Posetite naselje i istražite paleontološke nalaze koji otkrivaju tajne izumrlih vrsta. Iskusite jedinstvenu avanturu kroz prošlost na ovom fascinantnom lokalitetu.
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Prebreza kod Prokuplja

Palentološko naselje Prebreza se nalazi u južnoj Srbiji ispod južnih obronaka planine Jastrebac, tri kilometra severozapadno od naselja Blace i 30-ak kilometara od Prokuplja. Ovo naselje je poznato po svojim bogatim paleontološkim nalazima koji pružaju uvid u prošlost života na ovoj teritoriji.

Prebreza je stanište koje datira unazad nekoliko miliona godina, a fosilni ostaci pronađeni na ovom lokalitetu obuhvataju razne vrste iz različitih geoloških perioda. Ovi fosili su ključni za razumevanje evolucije i promena koje su se dogodile tokom dugog vremenskog perioda.

Paleontološko naselje Prebreza pruža priliku posetiocima da se upuste u fascinantan svet paleontologije i otkriju fosile koji svedoče o drevnim životinjama koje su nekada naseljavale ove predele. Možete videti fosile dinosaurusa, gmizavaca, sisavaca, kao i fosile biljaka, koji su ključni za rekonstrukciju paleoekosistema i razumevanje preistorijskog života.

Paleontološko naselje Prebreza je važno mesto koje pomaže u očuvanju fosilnog nasleđa i pruža dragocenu edukaciju o drevnom životu i evoluciji. Poseta ovom naselju omogućava da se bolje razume bogata prošlost ovog područja i da se uđe u svet paleontologije, otkrivajući tajne fosilnog zapisa.

Ako ste ljubitelj paleontologije  i želite da istražite drevne  fosile, paleontološko naselje Prebreza je pravo mesto za vas. Doživite jedinstvenu priliku da se vratite u prošlost i upoznate se sa izumrlim vrstama koje su nekada naseljavale ove predele.

Galerija

Zapratite nas na društvenim mrežama:

Facebook Twitter | Instagram | Youtube | Pinterest

Video

Odličan video o Prebrezi je snimio YouTube kanal Discover Serbia koji možete pogledati OVDE.

Kako stići

Krenite magistralnim putem ka Kuršumliji. U selu Beloljin, skrenite ka Kopaoniku i idite ka selu Blace. Kada ste već u Blacu imate još 10ak km do Prebreze.

7h 24 min
35.5 km
45 min
35.7 km

Pročitajte i

Sve
Arheološka Nalazišta
Atrakcije
Crkve i Manastiri
Odmarališta
Reke
Spomenici
Spomenici Kulture
Tvrđave
Vidikovci