VODI - Turisticki Portal - Logo

Arheo park Pločnik

Arheo Park Pločnik Prokuplje
Arheo park Pločnik je arheološki lokalitet Vinčanske kulture u selu Pločnik, nedaleko od Prokuplja. Otkrijte fascinantnu prošlost jedne od najstarijih evropskih civilizacija kroz rekonstruisane naselje, artefakte i interaktivne eksponate. Posetite ovo izuzetno mesto i zakoračite u svet drevnih Vinčanaca.
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Arheo Park Pločnik u blizini Prokuplja

Arheo park Pločnik je arheološki lokalitet Vinčanske kulture u istoimenom selu kraj obale Toplice, nedaleko od Prokuplja. Neolitsko nalazište je otkriveno 1927. godine , prilokom trasiranja železničke pruge od Prokuplja prema Kuršumliji.

Kompleks naselja iz mlađeg kamenog doba (postojalo je od 5500. do 4700. godine p. n. e.) prostire se na površini od oko 110 hektara, a otkrića iz prve decenije XXI veka ukazuju da je reč o najstarijem metalurškom mestu na svetu. Sam lokalitet je značajan i po pronađenim ostacima keramike i primercima figuralne plastike. U Pločniku su tokom ranijih istraživanja pronađeni bakarni predmeti, kao i rude azurit i malahit, koje se tope  na 700 °C  i iz kojih se dobija bakar.

Posetioci arheo parka Pločnik mogu istražiti rekonstruisane delove naselja i otkriti originalne artefakte pronađene na tom području. Tu su obnovljene  zgrade  i strukture koje pružaju uvid u način života tog vremena, kao i njihove veštine, tehnologiju i umetnost. Možete  videti kuće, peći, radionice, kao i replike predmeta koji su se koristili u to doba.

Interaktivni eksponati i informativne table pružaju dodatne  informacije o istoriji Vinčanske kulture i njenom uticaju na evropsku civilizaciju. Takođe, posetioci mogu pratiti i učestvovati  u raznim radionicama i aktivnostima koje omogućavaju da se bolje razume život i kultura Vinčanaca.

Arheo park Pločnik je izuzetno važan ne samo za arheologe i naučnike, već i za sve ljubitelje istorije i kulture. Ovo je jedinstveno mesto gde se možete vratiti u prošlost i dobiti uvid u život jedne drevne civilizacije koja je ostavila trajni uticaj na našu istoriju.

Galerija

Zapratite nas na društvenim mrežama:

Facebook Twitter | Instagram | Youtube | Pinterest

Video

Video preuzet sa youtube kanala „Narodni muzej Toplica“. Video možete pogledati OVDE.

Kako stići

Krenite magistralnim putem ka Kuršumliji. Na nekih 15km ispred Kuršumlije naićićete na ovo Neolitsko naselje.

4h 4 min
20 km
21 min
20,3 km

Pročitajte i

Sve
Arheološka Nalazišta
Atrakcije
Crkve i Manastiri
Odmarališta
Reke
Spomenici
Spomenici Kulture
Tvrđave
Vidikovci