VODI - Turisticki Portal - Logo

Sveti Velikomučenik Prokopije

Sveti Velikomučenik Prokopije
Dobrodošli u fascinantni svet svetog Prokopija, velikomučenika i zaštitnika mnogih gradova. Ova izuzetna svetiteljska figura ostavila je neizbrisiv trag u istoriji i kulturi, te nas inspiriše svojim herojstvom i posvećenošću veri.
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Sveti Velikomučenik Prokopije

Sveti Velikomučenik Prokopije – Rođen u Jerusalimu od oca hrišćanina i majke neznaboške i zvao se Neanije. Po očevoj smrti majka ga je vaspitavala potpuno u duhu idolopoklonstva, pa je u vojničkoj službi kod cara Dioklecijana dostigao čin vojvode. Progonio je hrišćane i na jednom takvom zadatku na putu prema Aleksandriji desio u se u noći jak zemljotres , a vojvodi se javio Gospod i pokazao mu krst na nebu.

Od tog trenutka ceo njegov život postao je borba za krst i hrišćanstvo. Kada je zbog toga dospeo u tamnicu javio mu se ponovo Gospod i krstio ga imenom Prokopije. Neznabošci su tada bacili u tamnicu i dvanaest hrišćanki , koje je Prokopije učio veri Hristovoj i tome kako će primiti mučenički venac . Zato se u činu venčanja spominje i sveti Prokopije. Ove žene su strašno mučene, a Prokopijeva majka, gledajući njihove  muke i hrabrost, primila je krštenje, i svih trinaest žena  su pogubljene. Sveti Prokopije se usrdno molio za njih i za sve druge nevoljnike. Posečen je 21. jula 303. godine  u Kesariji palestinskoj.

Sveti Prokopije se smatra zaštitnikom mnogih gradova i oblasti širom sveta, a posebno je poznat kao zaštitnik Prokuplja. Grad Prokuplje,  ponosi se svojim nasleđem vezanim za ovog sveca. U samom gradu nalazi se crkva posvećena svetom Prokopiju, koja privlači vernike i posetioce. Ova crkva je mesto gde se vernici okupljaju da bi izrazili svoju veru i tražili duhovnu podršku.

Sveti Velikomučenik Prokopije ima poseban značaj za lokalno stanovništvo Prokuplja. Njegovo ime  je ukorenjeno u istoriji grada, a njegov lik se često javlja u umetnosti, ikonografiji i crkvenim freskama. Vernici se mole svetom Prokopiju za zaštitu, zdravlje i isceljenje.

Zapratite nas na društvenim mrežama:

Facebook Twitter | Instagram | Youtube | Pinterest

Pročitajte i

Sve
Arheološka Nalazišta
Atrakcije
Crkve i Manastiri
Odmarališta
Reke
Spomenici
Spomenici Kulture
Tvrđave
Vidikovci